Vergrote prostaat

Wat is…

Het woord ‘prostaat’ komt van het Griekse ‘prostateis’, ofwel ‘hij die vooraan staat’. De prostaat wordt dan ook wel ‘voorstanderklier’ genoemd. Alleen mannen hebben deze klier. De prostaat bevindt zich onder de urineblaas en boven de sluitspier van de blaas. De plasbuis loopt door de prostaat heen. Door de plasbuis wordt urine uit de blaas afgevoerd.

De prostaat ontwikkelt zich bij de man tijdens de puberteit onder invloed van mannelijke hormonen. De prostaat produceert vocht dat - samen met vocht uit de zaadblaasjes - het sperma vormt. Een normale prostaat is ongeveer 10 tot 15 cc groot.

De prostaat blijft groeien onder invloed van testosteron.

Symptomen

Bijna iedere man krijgt ooit te maken met een goedaardige vergroting van de prostaat, maar niet elke man ondervind daar ook hinder van. Zeker 30% van alle mannen heeft een zodanige vergroting dat hij er last van krijgt.

  • De klachten kunnen bestaan uit:
  • een minder krachtige urinestraal en/of een onderbroken straal;
  • moeite met het op gang komen van het plassen;
  • urineweginfectie;
  • meer aandrang en vaker moeten plassen;
  • nadruppelen;
  • ongewenst urineverlies (incontinentie);
  • ’s nachts vaker plassen;
  • een gevoel hebben dat de blaas niet leeg komt.

De combinatie van deze klachten wordt ook wel LUTS genoemd (Lower Urinary Tract Symtoms).

Oorzaken

Met het stijgen van de leeftijd wordt de prostaat groter. De opening in de plasbuis ter hoogte van de prostaat wordt daardoor kleiner. Hierdoor kunnen plasklachten ontstaan. Bij de meeste mannen groeit de prostaat, maar niet alle mannen krijgen klachten.

Goedaardige prostaatvergroting wordt ook wel B.P.H. (Benigne Prostaat Hyperplasie) genoemd. Bij de ouder wordende man kan de kringspier tussen blaas en prostaat ( de blaashals) zich vaak minder makkelijk ontspannen. Hierdoor kunnen ook plasklachten ontstaan.

Een goedaardige vergroting van de prostaat is een normaal verschijnsel dat bij het ouder worden hoort. Omdat de prostaat om de plasbuis heen ligt, is de kans groot dat de prostaat de plasbuis dicht duwt als hij alsmaar blijft groeien. Het wordt dan moeilijk om de urine, die uit de blaas komt, door de plasbuis te persen. U merkt dus vanzelf of u er last van heeft. De urinestraal wordt minder krachtig en het duurt soms even voordat de plas eruit komt. En als het er dan uitkomt, dan duurt het lang voordat u uitgeplast bent, want het is maar een dun straaltje of het gaat zelfs druppelsgewijs.