Geriatrie
Het specialisme
Klinische Geriatrie in het ziekenhuis
Medewerkers van het specialisme Geriatrie hebben zich toegelegd op diagnostiek en behandeling van ouderen. Bij deze ouderen is er vaak sprake van meerdere aandoeningen tegelijk (multimorbiditeit). Vaak gaat het om een combinatie van lichamelijke, geestelijke en sociale problemen: hoe kunnen deze worden opgepakt en verbeterd?
Multidisciplinaire aanpak
De klinisch geriater werkt op de poliklinieken en ziet oudere patiënten ook tijdens hun opname in het ziekenhuis. De klinisch geriater werkt in een multidisciplinair team met onder andere medisch specialisten, fysiotherapeuten, psychologen, gespecialiseerd verpleegkundigen en afdelingsverpleegkundigen die vanuit verschillende vakgebieden naar uw problemen kijken. Bij de beoordeling wordt rekening gehouden met uw belastbaarheid/kwetsbaarheid.
De behandeling
De geriatrie richt zich niet op een probleem maar op de hele mens. Bij ouderen kan sprake zijn van een andere ziektepresentatie, soms ontbreken specifieke klachten en is alleen sprake van algehele achteruitgang: men heeft meer hulp nodig.
De behandeling is gericht op:
- verbeteren van het lichamelijk, geestelijk en sociaal functioneren;
- het streven zo lang mogelijk in de thuissituatie te blijven wonen;
- het behoud van een goede kwaliteit van leven.
Voorbeelden van problemen van mensen die een geriater bezoeken zijn:
- vallen en of mobiliteitsproblemen;
- geheugenproblemen en of gedragsproblemen;
- somberheid, eenzaamheid en levensfaseproblematiek;
- onverklaard verlies van functies: niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen;
- acute verwardheid/ delier;
- onbegrepen klachten;
- (te) veel medicijnen.
Hoe ziet een klinisch consult van de geriater eruit?
De hoofdbehandelaar vraagt de klinische geriatrie in consult wanneer geriatrische expertise dit nodig is. De patiënt wordt op de afdeling bezocht door de verpleegkundig consulent geriatrie en klinisch geriater. Er worden door beide vragen gesteld over de conditie van de patiënt. Indien nodig wordt er met de familie apart gesproken. Ook wordt er lichamelijk onderzoek uitgevoerd en bloed geprikt. Er wordt vervolgens een beleid opgesteld. Daarna wordt een gegeven aan de hoofdbehandelaar en afdelingsverpleegkundigen. In de meeste gevallen bezoeken wij de patiënt dagelijks op de afdeling.
Aandachtspunten
Door de toenemende vergrijzing van de bevolking vormen ouderen een groot deel van de patiëntenpopulatie. Ruim 25% van de patiënten die in het ziekenhuis worden opgenomen, is 70 jaar of ouder (400.000 in Nederland per jaar).
Kwetsbare ouderen - tijdens opname in het Beatrixziekenhuis
Het ziekenhuis vervult een belangrijke rol bij het verlenen van behandeling en zorg aan ouderen. Steeds vaker gaat het om zogenaamde 'kwetsbare ouderen'. 'Kwetsbaarheid’ is geen ziekte, maar een verzameling risicofactoren. Kwetsbaarheid bij ouderen betekent een verhoogd risico op (vooral) verlies aan fysieke functies en (hierdoor) minder zelfstandigheid.
Om in het Beatrixziekenhuis opgenomen ouderen zo goed mogelijk te begeleiden kan het geriatrieteam worden ingezet. Ze zijn gericht op het snel herkennen van risicopatiënten en hen gerichte zorg te bieden. Dit is gericht op kortere opnames en het behoud van zelfredzaamheid.
Wie werkt er?
De klinisch geriater in het Beatrixziekenhuis werkt nauw samen met specialisten, huisartsen, het GOAC en specialisten ouderengeneeskunde.
Het geriatrie-team bestaat uit:
- mevrouw J.W. Manten, klinisch geriater
- mevrouw C. Schilthuizen, klinisch geriater
- mevrouw E.E. van Vugt, klinisch geriater
- mevrouw R.L. Vroegop, klinisch geriater
- mevrouw J. van Thiel, waarnemend klinisch geriater
- mevrouw L. Bok, klinisch geriatrieverpleegkundige
- mevrouw S.T. Klijn, klinisch geriatrieverpleegkundige
- mevrouw S.C. van Berkel, klinisch geriatrieverpleegkundige
- mevrouw A. Bambacht, klinisch geriatrieverpleegkundige
- mevrouw A.W. van de Minkelis, klinisch geriatrieverpleegkundige
- mevrouw H. van Dalen, medisch secretaresse
- mevrouw N.J.S. Nederlof, medisch secretaresse
- mevrouw M. Verheul, medisch secretaresse
Meer informatie
Voor meer informatie kunt u de onderstaande sites bezoeken: