Echogeleide ascitesdrainage

Het onderzoek

Een ascitesdrainage is het verwijderen van vocht uit de buikholte. Hierbij wordt de buikholte aangeprikt, waarna er een dun slangetje (drain) wordt ingebracht om hiermee het vocht uit de buikholte te laten lopen.  Met behulp van de echografie wordt de hoeveelheid vocht zichtbaar gemaakt en de prikplaats bepaald door de radioloog.

Voor het onderzoek

Als u bloed verdunnende medicijnen gebruikt, bespreekt u dan met uw behandelend arts of en hoelang u moet stoppen met de inname van deze medicijnen. Verdere medicijnen kunt normaal blijven innemen.

Voor het onderzoek wordt u opgenomen in het ziekenhuis of u bent al opgenomen.  Wordt u opgenomen dan komt u op de afgesproken dag en tijd naar de afdeling die u hebt doorgekregen. Het is verstandig vlak voor de drainage even te plassen, zodat u een lege blaas heeft. Verder is voor deze ingreep geen voorbereiding nodig.

Tijdens het onderzoek

Vanaf de afdeling wordt u in een bed naar een wachtkamer op afdeling Radiologie gebracht.  Hier wordt u opgehaald door een laborant die u naar de onderzoekskamer brengt.

 U wordt gevraagd op uw buik te ontbloten. De radioloog bepaalt, met behulp van echografie (geluidsgolven), de plaats waar hij wil gaan prikken. Deze plaats wordt gemarkeerd en ontsmet. Door middel van een injectie zal deze plek plaatselijk worden verdoofd. Er wordt een steriel laken over u heen gelegd. Vervolgens maakt de radioloog op de prikplaats een klein sneetje in de huid. Dit voelt u niet meer.


Via deze weg zal het slangetje (drain) geplaatst worden in de holte waar het vocht zich bevindt. Aan dit slangetje wordt een zak bevestigd, waarin het vocht wordt opgevangen. Zodra dit naar behoren loopt, zal de locatie waar het slangetje de buik uit komt goed worden verbonden. Op deze manier kan de drain een langere periode blijven zitten.

Belangrijk:

In principe mogen er tijdens een echografie geen begeleiders mee de onderzoekskamer in, alleen in bijzondere situaties is dat mogelijk.

Hulp bij het omkleden is vanzelfsprekend altijd toegestaan.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Door spoedgevallen loopt ons programma soms uit. Helaas kan het dus voorkomen dat u hierdoor wat langer moet wachten. Wij bieden u daarvoor bij voorbaat onze excuses aan.

Na het onderzoek

Na de drainage gaat u terug naar de afdeling en wordt u gedurende de periode dat het vocht via de slang blijft lopen, in de gaten gehouden door de verpleegkundige. U dient gedurende deze observatie één uur nuchter te blijven. Zodra de gewenste hoeveelheid vocht het lichaam heeft verlaten, wordt het slangetje verwijderd. De prik locatie wordt verbonden met een pleister.

Uitslag

De laborant doet u  geen mededelingen over de uitslag van het onderzoek. Deze hoor u van uw  behandelend arts.

Als u bent opgenomen in het ziekenhuis dan krijgt u de uitslag zo snel mogelijk van uw specialist of afdelingsarts.
Als uw huisarts het onderzoek heeft aangevraagd, heeft deze de uitslag na ongeveer 1 week.

Contact

Als u na het lezen van deze folder nog vragen heeft kunt u altijd terecht bij uw behandelend arts of de afdeling radiodiagnostiek. De afdeling radiodiagnostiek in Gorinchem is bereikbaar op telefoonnummer (0183) 64 44 50.