EMG (elektromyografie)

Het onderzoek

Een EMG (ElektroMyoGrafie) is een onderzoek waarbij de elektrische activiteit van de spieren onderzocht wordt. De term EMG wordt ook gebruikt voor de combinatie van het spieronderzoek en het onderzoek van de elektrische geleiding van de zenuwen. Dit onderzoek is bedoeld voor mensen met klachten die iets te maken (kunnen) hebben met de werking van de spieren of zenuwen

Voor het onderzoek

  • Het onderzoek verloopt beter als uw armen en benen warm zijn. Als u naar het ziekenhuis komt en het is buiten fris, dan kunt u het beste handschoenen en warme sokken dragen.
  • Op de dag van het onderzoek geen bodylotion gebruiken op de armen en benen.
  • Als u onder controle bent van de trombosedienst, wilt u dit dan voor het onderzoek aan ons doorgeven?

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in wachtkamer 10, route C1.
Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitschakelen.

Tijdens het onderzoek

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een neuroloog en/of een speciaal opgeleide laborant. Afhankelijk van het doel van het onderzoek wordt u gevraagd uw armen, benen en/of rug te ontbloten.

Tijdens het onderzoek ligt u op een onderzoekstafel, zodat u zich zo goed mogelijk kunt ontspannen. De reactie van de zenuw of spier wordt gemeten met elektroden (plakkers, kleine metalen plaatjes en/of ringetjes) die op de huid zijn aangebracht en met draden verbonden aan het meetapparaat. Om de zenuw te prikkelen, worden op enkele plaatsen bij de zenuw elektrische schokjes gegeven. Dit kan even een vervelend gevoel zijn, maar is niet schadelijk voor de zenuw en ook verder ongevaarlijk voor u.

Soms is het nodig om de spieractiviteit te onderzoeken. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een dunne naaldelektrode, waarmee de spier wordt aangeprikt. Dit kan wat gevoelig zijn. Op aanwijzingen van de arts moet u de spier aanspannen of juist ontspannen. Bij dit onderzoek wordt de elektrische activiteit van de spier door het meetapparaat zowel in geluid omgezet als op beeld weergegeven. Dit klinkt als een ruisend of knetterend geluid.

In deze video ziet u hoe het onderzoek ongeveer zal verlopen. Wij wijzen erop dat het onderzoek per patiënt en per ziekenhuis kan verschillen.

Tijdsduur

Afhankelijk van het doel van het onderzoek duurt het onderzoek 5 tot 20 minuten.

Na het onderzoek

Het onderzoek is volkomen veilig en heeft geen nadelige gevolgen. Hooguit kunt u door een prik een blauwe plek oplopen. Deze verdwijnt vanzelf. U kunt na afloop van het onderzoek uw dagelijkse bezigheden hervatten.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist op uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 644 351. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.