Omgevingszorg

Met Omgevingszorg wordt de omgeving van mensen met dementie aangepast, zodat deze herkenbaar en voorspelbaar is en daardoor minder stress veroorzaakt. Omgevingszorg heeft binnen kleinschalige zorg een belangrijke en nadrukkelijke plaats gekregen.

Structuur

De focus bij omgevingszorg ligt onder andere op de bouw en inrichting van ruimten, zodat die geschikt zijn voor mensen met dementie. Zo wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met de inrichting van de woonkamer en kleurgebruik van servies. Met Omgevingszorg wordt ook rekening gehouden met een persoonsgericht ritme en de structuur van de dag.

Omgang

Het is voor bewoners met dementie vaak lastig om bepaald gedrag van medewerkers, familie, naasten en vrijwilligers te begrijpen. Medewerkers en vrijwilligers zijn speciaal getraind en zij begeleiden familie en naasten. Dit zorgt ervoor dat bewoners minder in verwarring zijn, minder angst hebben en minder dwangmatig gedrag vertonen. Daarnaast leren medewerkers, vrijwilligers, familie en naasten de gedachten en reactie van bewoners te begrijpen. Op deze manier is het gemakkelijker voor hen de bewoner te ondersteunen in de dagelijkse activiteiten die de bewoner begrijpt.