24 juli 2025
Vier ketenorganisaties roepen op tot landelijke doorbraak in beleid en bekostiging voor integrale zorg

Het onafhankelijke onderzoeksrapport "Een werkagenda voor integrale zorg", laat zien dat integrale zorg de zorgvraag structureel met 7 tot 9 procent kan verminderen. Zelfs bij een voorzichtige inschatting zou dit al zorgen voor een forse daling van het personeelstekort. Daarnaast blijkt uit literatuuronderzoek dat integrale zorg gemiddeld tot 7% lagere kosten en 7% hogere kwaliteit leidt. De ketenorganisaties doen een gezamenlijke oproep aan overheid, toezichthouders, financiers en andere partijen om deze kans te benutten en integrale zorg landelijk op te schalen. Het volledige rapport met onderbouwing van de cijfers en aanbevelingen is bijgevoegd.
Sprekende resultaten in de praktijk
CuraMare, Pantein, Rivas Zorggroep, en ZorgSaam, allen actief in ziekenhuiszorg, langdurige zorg en wijkverpleging, zijn overtuigd van de meerwaarde van integrale zorg. Elk van hen ontwikkelt en implementeert ketenzorg in de eigen regio, met als resultaat betere prestaties op acht van de negen onderzochte indicatoren van integrale zorg. Denk hierbij aan minder verkeerde beddagen en heropnames, kortere ligduur en een lager aantal wachtenden voor langdurige zorg. Hun initiatieven – van geriatrische spoedzorg en thuismonitoring tot regionale coördinatiecentra – leiden tot betere zorguitkomsten en efficiënter gebruik van schaarse middelen.
“In onze regionale samenwerking binnen MooiMaasvallei zien we dat grensverleggend samenwerken écht werkt,” zegt bestuurder Pauline Terwijn van Pantein. Als de ketenorganisaties in hun eigen regio’s bestaande integrale initiatieven nóg breder inzetten, kan dat al de inzet van zo'n 1.100 extra zorgmedewerkers besparen. Maar het echte voordeel ligt in een landelijke aanpak. “Dat is niet mogelijk zonder de verbetering van een aantal randvoorwaarden. Alleen dan kunnen we grootschalig het verschil maken,” zegt bestuurder Michiel van Roozendaal van Rivas. “Dan wordt integrale zorg niet de uitzondering, maar de standaard.”
Wat is nodig om opschaling van integrale zorg mogelijk te maken?
Er zijn vijf randvoorwaarden die noodzakelijk zijn om de geschetste potentie te verzilveren:
-
Passende bekostiging: structurele financiering die samenwerking over domeinen heen mogelijk maakt en loont.
-
Databeschikbaarheid: inzicht in relevante patiëntgegevens, effectiviteit, kwaliteit en kosten, toegankelijk voor alle zorgprofessionals.
-
Lijnloze personeelsinzet: inzet van zorgmedewerkers op basis van behoefte, los van sectorale of organisatorische grenzen.
-
Eenduidig toezicht: afgestemde verantwoordingseisen van toezichthouders over de ‘zorgschotten’ heen.
-
Eigenaarschap bij professionals: ruimte en vertrouwen voor zorgverleners om zelf te bepalen wanneer en hoe integrale zorg passend is.
Oproep aan overheid, financiers en toezichthouders: neem het voortouw
De maatschappelijke uitdagingen zijn groot en integrale zorg biedt hier belangrijke oplossingen. Daarom dienen partijen op macroniveau, zoals overheid, toezichthouders en zorginstituten, zich maximaal in te zetten voor het realiseren van integrale zorg. Zij kunnen zorgen voor de juiste voorwaarden voor integrale zorg en belemmeringen in het systeem tijdig signaleren en oplossen. Vooral databeschikbaarheid moet hoog op de agenda staan.
Verder is passende financiering en bekostiging nodig. Financiers zouden financiële prikkels moeten introduceren die de opschaling van integrale zorg bevorderen, administratieve lasten verminderen en contractering beter op elkaar afstemmen. Dit biedt tevens de mogelijkheid om succesvolle integrale zorg landelijk in te kopen. ICT-leveranciers moeten daarnaast zorgen voor betere systemen die met elkaar kunnen samenwerken en de evaluatie van integrale zorg mogelijk maken.
“Een samenwerkingsagenda op dit niveau heeft potentie voor de zorg in heel Nederland. Deze potentie mogen beleidsmakers, financiers en toezichthouders niet laten liggen”, sluit bestuurder Koos Moerland van CuraMare af.
Lees hier het volledige rapport: Een Werkagenda Voor Integrale Zorg