Maagklachten

Voeding en stress kunnen van invloed zijn op maagklachten, waarbij verkeerde voedingsgewoonten en stress de klachten kunnen verergeren. Juiste voeding en vermindering van stress kunnen de klachten daarentegen doen verminderen.

Gebruik een vezelrijke voeding

U verwacht misschien een dieetlijst met licht verteerbare voedingsmiddelen die u wel mag hebben en een lijst met verboden zwaar verteerbare producten. Zo'n lijst is echter achterhaald. Onderzoek naar licht verteerbare diëten bij maagklachten heeft uitgewezen dat een dergelijk dieet de genezing niet versnelt. Juist van een vezelrijke voeding met veel groenten, fruit en volkorenbrood is meer te verwachten. Bij maagklachten moet de maag niet worden ontzien, maar op een goede manier aan het werk worden gezet.

Probeer uit welke voedingsmiddelen u goed verdraagt

Voor maagklachten is het niet mogelijk om een lijst te geven van voedingsmiddelen die u wel of niet dient te gebruiken, omdat iedereen anders reageert op bepaalde voeding. Zo is voor de één zuurkool goed te verdragen, terwijl een ander er last van krijgt. Het maakt ook nog verschil hoe u de maaltijd gebruikt. Het is dus uitproberen welke voedingsmiddelen of gerechten u goed verdraagt. Heeft u een slechte ervaring na het eten van een bepaald product of gerecht, gebruik dit dan een poosje niet. Na verloop van tijd kunt u het weer eens in kleine hoeveelheden proberen. Als u op uw gemak eet en er rustig de tijd voor neemt, zal de maaltijd u beter bekomen dan wanneer u gehaast en staande moet eten.

Het maakt ook nog verschil hoe u de maaltijd gebruikt. Als u op uw gemak eet en er rustig de tijd voor neemt, zal de maaltijd u beter bekomen dan wanneer u gehaast en staande moet eten.

Raadpleeg uw huisarts bij de volgende klachten:

  • Het niet goed ‘zakken’ van het ingeslikte voedsel;
  • Regelmatig overgeven;
  • Vermindering van eetlust en vermagering;
  • Bijzonder hevige pijnklachten.

Gewichtsverlies

Door de maagklachten heeft u mogelijk last van een verminderde eetlust en/of verminderde opname van voedingsstoffen, waardoor u afvalt in gewicht. Overleg met uw diëtist of dieetvoeding in dit geval noodzakelijk is.

Algemene voedingsadviezen

  • Maak gebruik van een evenwichtige en gevarieerde samengestelde voeding (zie voor specifieke adviezen de Schijf van Vijf op www.voedingscentrum.nl).
  • Er is niet één voedingsmiddel dat alle belangrijke voedingsstoffen bevat die een mens dagelijks nodig heeft. Variatie in uw voeding is daarom belangrijk. Het houdt uw lichaam in een goede conditie.
  • Eet op regelmatige tijden, eet minimaal drie hoofdmaaltijden en eventueel drie tot vier tussendoortjes per dag en sla het ontbijt niet over.
  • Zorg voor een goede stoelgang. Gebruik bij voorkeur vezelrijke producten.
  • Eet rustig, op uw gemak en kauw goed. Blijf na het eten nog even natafelen zodat de
    spijsvertering in alle rust kan plaatsvinden.
  • Zorg voor een goed verzorgd gebit of een goed passend kunstgebit.
  • Stop met roken en kijk uit met het gebruik van alcohol.
  • Vermijd voorlopig de producten die last geven, maar probeer ze na een tijdje opnieuw.
  • Melk verzacht soms de pijn, maar kan daarna de klachten verergeren doordat calcium in melk de aanmaak van maagzuur bevordert. Circa een ½ liter aan melkproducten per dag is voldoende.

Voedingsadviezen bij maagklachten en refluxklachten/hernia diafragmatica (breukje in het middenrif)

Houdt u zich, naast aan de algemene voedingsadviezen, aan de volgende specifieke adviezen:

Leef- en houdingsregels

  • Draag geen strak zittende kleding.
  • Zorg voor een goede houding (rechtop) tijdens, maar ook een tijdje na de maaltijd.
  • Ga niet naar bed met een volle maag.
  • Pas op met tillen en bukken, vooral vlak na de maaltijd.
  • Verhoog eventueel het hoofdeinde van het bed door het plaatsen van klossen en slaap eventueel op uw rechterzijde.
  • Vermijd roken.
  • Voorkom overgewicht en indien er sprake is van overgewicht probeer dan gewicht te verminderen.

Voedingsmaatregelen

  • Verdeel de maaltijden over de dag. Gebruik liever zes kleine dan drie grote maaltijden.
  • Neem de tijd voor het eten en kauw goed.
  • Zorg voor een goede stoelgang. Gebruik daarom voldoende voedingsvezels (volkorenbrood, groente, fruit) en vocht (minimaal 1½ liter per dag).
  • Neem ongeveer drie uur voor het slapengaan geen vast voedsel meer.
  • Eet niet half liggend.
  • Vermijd eventueel de volgende voedingsmiddelen, mochten deze klachten geven (dit is per individu verschillend): vet eten, cafeïne houdende dranken, zoals koffie en cola, chocolade, uien, vruchtensap, koolzuurhoudende dranken, koolsoorten, scherpe kruiden en specerijen, ijskoude dranken of gerechten, grote hoeveelheden melk en melkproducten, pepermunt en mint.

Voedingsadviezen na een maagoperatie

Houdt u zich, naast aan de algemene voedingsadviezen, aan de volgende specifieke adviezen:

  • Neem kleinere maaltijden als u bij grote porties klachten krijgt.
  • Maak gebruik van droge, vaste maaltijden en drink het liefst tussen de maaltijden door en niet bij de maaltijd. Dit voorkomt dat het eten te snel in de dunne darm terecht komt.
  • Drink tussen de maaltijden door voldoende (minimaal 1 ½ liter).
  • Vermijd alle soorten suiker, honing, vruchtensap en melkproducten, als deze klachten geven.

Zie voor overige adviezen de informatie over dumpingklachten.

Heeft u nog vragen?

Heeft u nog vragen of is er iets niet duidelijk, dan kunt u contact opnemen met uw diëtist van Expertisecentrum Voeding en Leefstijl via het afsprakenbureau op 0183-644229.

Maag-lever-darm Stichting
Postbus 430
3430 AK Nieuwegein
Infolijn: 0900 - 202 56 25
Telefoon: (030) 605 58 81
Internet: www.mlds.nl
E-mail : info@mlds.nl

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid