Roesje (sedatie) bij een endoscopisch onderzoek

De behandeling

U krijgt binnenkort een endoscopisch onderzoek in het Beatrixziekenhuis. Op deze pagina's wordt u geïnformeerd over het roesje (sedatie). U krijgt antwoord op vragen zoals:

  • Wat is een roesje eigenlijk?
  • Hoe wordt het roesje gegeven?
  • Waar moet ik rekening mee houden?
  • Wat moet ik zelf doen?

Wat is een roesje?

Vóór het onderzoek krijgt u een pijnstillend middel (Morfine of Fentanyl) en een slaapmiddel (Midazolam) via een infuusnaaldje toegediend. De meeste mensen raken van dit middel in een (lichte) slaap; bij sommige mensen veroorzaakt het geen echte slaap maar wel ontspanning. Een roesje is géén narcose, u hoeft dus niet beademd te worden.

De meeste mensen herinneren zich naderhand weinig van het onderzoek.

Voor de behandeling

Voor het onderzoek wordt u opgenomen op de afdeling Dagbehandeling (D1) in het Beatrixziekenhuis Gorinchem of op de afdeling Endoscopie van de Lingepolikliniek in Leerdam.

Maatregelen in verband met coronavirus
Om onze patiënten en medewerkers te beschermen tegen besmetting met het coronavirus, hebben we onze bezoekregeling aangepast. Op de Dagbehandeling en op de Lingepolikliniek geldt dat patiënten waar mogelijk alleen komen. Indien nodig mag de patiënt door één begeleider worden gebracht en opgehaald. Dit laatste is op u van toepassing omdat u een roesje krijgt bij het onderzoek. Vanwege het roesje mag u na het onderzoek namelijk niet zelf aan het verkeer deelnemen; u moet thuisgebracht worden.

Tijdens de behandeling mag de begeleider niet in het ziekenhuis verblijven. Komt u als begeleider naar het Beatrixziekenhuis, vul dan vooraf de online corona vragenlijst in en neem het resultaat van deze vragenlijst mee bij uw bezoek.

Medicijnen

Zorg dat u een medicatieoverzicht meeneemt naar het onderzoek.

Heeft u het slaap-apneu syndroom (OSAS) en gebruikt u hiervoor een CPAP-apparaat, neemt u dit apparaat dan mee naar het ziekenhuis op de dag van het onderzoek.

Tijdens de behandeling

Wanneer u wordt binnengeroepen, mag u plaatsnemen op een bed. Er worden u een aantal vragen gesteld en u krijgt een infuusnaaldje ingebracht in uw hand of arm.

Wanneer u opgeroepen wordt voor het onderzoek, wordt u door de medewerkers van het patiëntentransport naar de afdeling Endoscopie gebracht. Daar worden nog een aantal vragen aan u gesteld. U krijgt een knijpertje op uw vinger: hiermee wordt uw hartslag en zuurstofgehalte gemeten. Ook wordt uw bloeddruk gemeten.

Vlak voor het onderzoek start krijgt u het pijnstillend middel en het roesje toegediend via het infuusnaaldje. U wordt hier slaperig en/of rustig van en ondervindt hierdoor minder last van het onderzoek.

Uw hartslag, zuurstofgehalte en bloeddruk worden ook een aantal keer tijdens het onderzoek gemeten. Soms kan het nodig zijn om wat extra zuurstof te geven. Hiervoor krijgt u dan een slangetje in uw neus.

Na de behandeling

Wanneer het onderzoek klaar is, wordt u weer naar de afdeling Dagbehandeling of de uitslaapkamer Endoscopie van de Lingepolikliniek teruggebracht, waar u ongeveer nog 1 - 2 uur moet verblijven. Het duurt namelijk nog enige tijd voordat de medicijnen zijn uitgewerkt. Gedurende deze tijd worden uw bloeddruk, hartslag en zuurstofgehalte nog bewaakt.

Als u naar huis mag, is het van belang dat u in een rolstoel naar de auto wordt gebracht. Uw begeleider kan deze rolstoel bij de hoofdingang lenen. Hiervoor heeft u een 20 eurocent of een 1 euro muntstuk nodig (dat u na gebruik weer terug krijgt).

Na het onderzoek kunt u nog enkele uren suf zijn en mogelijk kunt u zich het onderzoek niet (helemaal) herinneren. De medicijnen die u hebt gekregen, kunnen uw reactievermogen beïnvloeden. Dit betekent dat u 24 uur na toediening van het roesje:

  • niet alleen mag zijn;
  • niet actief mag deelnemen aan het verkeer: dus laat iemand u thuisbrengen!;
  • niet mag werken en geen machines mag bedienen;
  • geen slaapverwekkende en rustgevende middelen mag gebruiken;
  • geen alcohol mag gebruiken.

Mogelijke complicaties/risico's

Het voordeel van een roesje is dat u niet veel van het onderzoek merkt. Het onderzoek zou anders onprettig kunnen zijn. Een nadeel is dat u enkele uren suf bent. Het kan gebeuren dat u zich het onderzoek en een korte periode daarna niet kunt herinneren.

In zeldzame gevallen kunnen er door het slaapmiddel problemen ontstaan met de ademhaling of hartfunctie. Dit komt gemiddeld voor bij 3 op de 1000 patiënten. Deze problemen zijn meestal goed met medicijnen (via een infuus) of extra zuurstof te behandelen.

Contact

Afspraak

U hebt een datum en tijdstip voor het onderzoek gekregen. Hierbij staat ook vermeld waar u precies moet zijn.

Verhinderd?

Wanneer u verhinderd bent, wilt u ons dit dan zo spoedig mogelijk laten weten? Wij kunnen uw plaats dan gebruiken voor een andere patiënt. Hiervoor bij voorbaat onze hartelijke dank.Wij zijn bereikbaar via telefoonnummer:

  • In de Polikliniek in Gorinchem op telefoonnummer (0183) 644351

Neemt u uw patiëntenpas van het ziekenhuis mee zodat u zich kunt identificeren.