Mooij, R.

Gynaecoloog

'Ik ben geboren en getogen in Nieuwe Tonge, een klein dorp op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. In Utrecht, waar ik tien jaar heb gewoond, studeerde ik Geneeskunde. Verder studeerde ik Tropengeneeskunde (profielarts) in Blaricum, Capelle aan den IJssel en Amsterdam en Gynaecologie aan de Universiteit van Maastricht.

In het kader van de opleiding tot tropenarts heb ik op de afdelingen gynaecologie en chirurgie gewerkt. Ik heb drie jaar lang als medical officer in charge in het Ndala Hospital in Tanzania gewerkt (als tropenarts) en vervolgens zes jaar als arts in opleiding tot gynaecoloog in verschillende ziekenhuizen in het cluster Maastricht en uiteindelijk mijn laatste jaar (urogynaecologie) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch.

Ik heb voor het vakgebied Gynaecologie gekozen omdat dit het meest veelzijdige specialisme is, met een mooie afwisseling tussen ongevaarlijke, maar voor patiënten lastige en gênante problemen en ernstige, levensbedreigende ziekten bij patiënten ? van jong tot oud. Als gynaecoloog werk je deels op de verloskamer, deels op de polikliniek en deels op de operatiekamer, áltijd in een team. Voor de specialisatie Urogynaecologie/bekkenbodemproblematiek heb ik gekozen omdat bekkenbodemklachten veel vrouwen treffen en deze een grote impact op het leven hebben. Sommige vrouwen moeten echt een drempel over om hulp te zoeken. Het is heel mooi om dan samen tot een goede oplossing te kunnen komen, waarbij de vrouw zich gehoord en begrepen voelt.

Het Beatrixziekenhuis wordt mijn eerste baan als gynaecoloog. Ik heb bewust gekozen voor een kleinschaliger ziekenhuis om twee redenen. Ten eerste omdat ik brede interesses binnen ons vak heb en dus graag allround als gynaecoloog werk. In grote ziekenhuizen wordt vaak alleen maar binnen een subspecialisme gewerkt. Een patiënte is in mijn ogen ook meer gebaat bij een allround gynaecoloog, zolang je bij complexe problemen maar op tijd overlegt.
De tweede reden is dat het werken in een kleiner team beter bij me past, met kortere lijntjes naar medebehandelaars en de informelere sfeer waarin je collega?s met de voornaam aanspreekt. Mijn nieuwe baan in het Beatrixziekenhuis sluit hier perfect bij aan en ik vind het erg leuk om het Bekkenbodemcentrum te versterken en nieuwe energie te geven.'

Aandachtsgebieden: verzakkingen en incontinentie, menstruatieproblemen