Mastopathie: pijn of goedaardige aandoening in of aan de borst

Wat is…

Mastopathie is een verzamelnaam voor goedaardige klachten aan de borsten. Bij veel vrouwen is de pijn het ergst vóór de menstruatie. Ook knobbeltjes kunt u dan het best voelen. Na de menstruatie nemen de klachten weer af. Dit heet cyclische mastopathie. De aandoening kan ook niet-cyclisch zijn. Dan duren de klachten langer en blijven daarna weer een tijdje weg. Bij pijn helpen pijnstillers meestal goed.Daarnaast zijn de klachten vaak gerelateerd aan hormonen.

Heel belangrijk om te weten: mastopathie heeft geen relatie met een een groter risico om borstkanker te krijgen.

Zo'n 10% van de vrouwen heeft last van mastopathie.

Symptomen

Bij vrouwen met mastopathie zijn de borsten gespannen en gezwollen. De borsten doen pijn. Het borstklierweefsel voelt vaak stug en bobbelig aan. Misschien voelt u een of meer knobbeltjes. Ook kan er vocht uit de tepels komen.

U kunt mastopathie in één borst of in beide borsten hebben. Ook komt mastopathie voor in het klierweefsel van de oksels. De knobbels in de borsten zijn meestal cysten (met vocht gevulde blaasjes) of bindweefselknobbels.

Oorzaken

De oorzaak van mastopathie is nog niet duidelijk. Wel is duidelijk dat hormonen invloed hebben op de klachten. Veel vrouwen hebben er vooral vóór hun menstruatie (ten tijde van de eisprong) last van.

Grote veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen ook invloed hebben op mastopathie. Dit zijn:

 

  • zwangerschappen;
  • stoppen of starten met de pil;
  • weghalen van de baarmoeder;
  • weghalen van de eierstokken;
  • overgang.

Sommige vrouwen merken dat de klachten die ze al hadden in de overgang verergeren. Er zijn ook vrouwen die pas tijdens de overgang mastopathie krijgen. Ook dat heeft te maken met hormoonschommelingen.

Na de overgang verdwijnen de klachten en verschijnselen geleidelijk