EEG na slaapdeprivatie

Het onderzoek

Met een EEG wordt het functioneren van uw hersenen onderzocht.

Voor het onderzoek

  • Het is van belang dat u 24 uur voor het onderzoek niet slaapt.
  • In verband met het niet-slapen mag u vóór en na het onderzoek niet zelf in de auto rijden. Vraag iemand u naar het ziekenhuis te brengen en op te halen.
  • Was uw haren de dag voor het onderzoek. Gebruik daarna geen haarlak, versteviging, gel of vet. Dit is nodig om de kans op storing tijdens het onderzoek zo klein mogelijk te houden.

Op de dag van het onderzoek

U kunt zich melden bij de aanmeldzuil en plaatsnemen in wachtkamer 10, route C1. Graag voordat u de onderzoekskamer binnenkomt uw telefoon uitzetten.

Het EEG-onderzoek kan op twee manieren worden verricht.

  • Bij de ene methode meet de laborant uw hoofd op en plaatst een cap met elektroden op uw hoofd, een soort badmuts. Daarna spuit de laborant met een stompe naald wat contactpasta in de elektroden en krabbelt wat over de huid; dit kan gevoelig zijn.
  • Bij de andere methode meet de laborant met een centimeter alle plaatsen op om te bepalen waar alle elektroden moeten worden geplakt; daar worden rode strepen gezet. Na het tekenen worden deze plekjes licht geschuurd met een wattenstaafje met scrubcrème en worden de elektroden met kleefpasta op uw hoofd geplakt.

Daarnaast krijgt u twee draadjes op de borst of op de armen geplakt om uw hartslag te registreren en worden tevens elektroden geplakt op de huid bij uw ogen en oren.

Tijdens het onderzoek

Tijdens het onderzoek ligt u met gesloten ogen op een onderzoekstafel. De laborant neemt plaats achter het EEG-toestel. U kunt van de laborant een aantal opdrachten krijgen, zoals het openen en sluiten van de ogen en een paar minuten zuchten. Er kan bovendien een lamp gaan knipperen boven uw hoofd. Het onderzoek is niet pijnlijk.

Tijdsduur

Het onderzoek duurt in totaal ongeveer één uur.

Na het onderzoek

De elektroden worden verwijderd of de cap wordt van uw hoofd gehad. Uw hoofd wordt met een washandje en warm water schoongemaakt. U kunt thuis uw haren gewoon wassen.

Uitslag

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw specialist tijdens uw volgende afspraak.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan contact op met de functie-afdeling via telefoonnummer (0183) 644 351. Bent u voor uw afspraak verhinderd, geef dit dan zo spoedig mogelijk door.