Dieetadvies & leefstijl Informatie over uw dieet Folders Jicht Purinegehalte van voedingsproducten

Purinegehalte van voedingsproducten

Purinerijke voedingsmiddelen verhogen het urinezuurgehalte van het bloed door afbraak van purine tot urinezuur. Dit kan uiteindelijk leiden tot jicht: het neerslaan van urinezuur in gewrichten en/of gewrichtsvloeistoffen. In onderstaand overzicht kunt u zien welke producten u daarom het beste kunt vermijden (bron: Houtman e.a.1996, Emmerson 1996, Thomas 2001* ):

Zeer hoog purinegehalte: (meer dan 150 mg purine per 100 gram)
Vlees Orgaanvlees (zoals hart, hersenen, lever, nier en zwezerik); vleesextracten (zoals vleesjus, justabletten of -poeders); kip met vel
Vis Ansjovis, haring, makreel, mosselen, sardines en spiering
Groenten -
Dranken -
Overige Gistrijke producten, zoals marmite®, reformite® en vetamine®
Hoog purinegehalte: (75 - 150 mg purine per 100 gram)
Vlees Bacon, kalfsvlees, kalkoen, schapenvlees, wild (behalve konijn)
Vis Forel, kabeljauw, schelvis, zalm, bokking
Groenten -
Dranken Bier en andere alcoholische dranken, alcoholvrij bier
Overige -

 

*Er zijn verschillen in de gegevens van de geraadpleegde bronnen. Purine-inname bij normale voeding: circa 400 mg per dag; bij purine-arme voeding circa 200 mg per dag.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid