Dieetadviezen bij hemochromatose

  • Eet en drink bij de maaltijden geen fruit en vruchtensappen en gebruik niet meer dan 2 stukken fruit per dag en tussen de maaltijden door. Het lichaam neemt namelijk meer ijzer op wanneer uw maaltijd vitamine C bevat.
  • Gebruik geen voedingssupplementen, deze bevatten vaak veel vitamine C en ijzer. Ook voedingsmiddelen die verrijkt zijn met ijzer zijn af te raden.
  • Vermijd alcohol, bepaalde soorten bier en wijn bevatten grote hoeveelheden ijzer. Ook zorgt alcohol voor een verhoogde opname van ijzer.
  • Kook niet met roestvrijstalen of gietijzeren pannen, met name in combinatie met zure producten.

De volgende producten bevatten veel ijzer en kunt u daarom het beste vermijden:

  • Koffie
  • Chocolade
  • Zwarte olijven
  • Vlees en vleeswaren
    Orgaanvlees, zoals lever en nier, bevat meer ijzer dan andere vleessoorten. Vanwege het hoge cholesterol en vitamine A-gehalte in orgaanvlees is het raadzaam dit niet vaker dan 1 à 2 keer per twee weken te gebruiken.
    Eet bij voorkeur 2 à 3 per week vlees en eet de andere dagen vis, kip, gevogelte of ei.
    Ook vleesvervangers kunnen relatief veel ijzer bevatten.
  • Volkorenproducten
    Vooral volkorenbrood, volkoren/meergranen beschuit, roggebrood, volkoren knäckebröd, zilvervliesrijst, volkorenmacaroni en spaghetti, muesli, havermout, volkorenbiscuitjes en (volkoren) ontbijtkoek bevatten veel ijzer.
  • IJzerrijke groenten
    Vooral broccoli, tuinbonen, augurken en courgettes, maar ook spinazie, postelein, andijvie, raapstelen, veldsla, venkel en snijbiet bevatten relatief veel ijzer.
  • Peulvruchten
    Vooral bruine en witte bonen, linzen, kapucijners, erwten en sojabonen.
  • Vers fruit
    Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer.
  • Gedroogde vruchten
    Vooral abrikozen, vijgen, rozijnen en tuttifrutti. Gebruik deze liever niet.
  • Noten
    Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.

Welke voedingsmiddelen kunnen de ijzeropname remmen?

Calciumrijke producten (bijvoorbeeld zuivel) kunnen de ijzeropname mogelijk wat remmen. Ook wordt het aangeraden om zwarte thee te drinken bij de hoofdmaaltijden.

Deze website maakt gebruik van cookies

Deze website toont video’s van YouTube en Vimeo. Dergelijke partijen plaatsen cookies (third party cookies). Als u deze cookies niet wilt, kunt u dat hier aangeven. U kunt dan geen video’s op deze website zien. Wij plaatsen zelf ook cookies om onze site te verbeteren. Deze gegevens worden niet aan derden verstrekt.

Lees meer over het cookiebeleid